Foto på Wladde som står på en basketplan med basketboll i handen. Text

Wladde älskar värmen på Araby

På Araby känner sig Wladimir Valdebenito, 36 år, trygg. Här blandas olika människor och alla hälsar på varandra.

– Det är mycket kärlek här mellan människor. För mig är Araby värme, säger han.

Det är passande att Wladde pratar om värme. Det är en ovanligt het sensommardag. Kvicksilvret närmar sig 27 grader och när han visar några skott på basketplanen mitt på Araby tar det inte många minuter innan svetten rinner.

– Det är många skäl till att jag älskar Araby, men framför allt tänker jag på människorna. Man träffar olika sorters människor, med olika bakgrund, och alla är trevliga. Man hälsar på varandra och hjälps åt, säger han.

”Araby är framtiden”

Hans föräldrar kom från El Salvador och Chile till Sverige. I Växjö flyttade de till Araby och fick Wladde och hans syster. På Araby har Wladde både gått i förskola och grundskola. Sedan blev det Teknikum på gymnasiet och till sist universitetet.

– Araby är barndom, ungdom, nutid och framtid. Det är en plats jag vill sätta min prägel på. Jag vill lämna ett arv efter mig, säger han.

I dag satsar han på att starta företag inom bemanningsbranschen. Han är även aktiv med en egen förening, Young Future, som ska få ungdomar att känna framtidstro. För honom är det viktigt att vara en förebild.

– Jag vill att unga ska nå sin fulla potential. Att de ska jaga efter sina drömmar, säger han.

Tryggt, grönt och centralt

Wladde gillar Araby av flera anledningar. Han tycker att stadsdelen är grön. I mitten ligger den vidsträckta parken där det finns skola, basket- och fotbollsplaner.

– Det känns naturligt och fint med all grönska.

En annan fördel med Araby är det centrala läget. Här är det nära till en fin badplats och åt andra hållet ligger centrum med affärer och järnvägen.

– Du har nära till allt här. Nästan alla bussar går förbi här, säger han.

Han tycker dock att det finns något som människor glömmer bort när man pratar om Araby.

– Araby är tryggt. Människor är hjälpsamma, det finns en stor mångfald. Ensamstående, stora familjer. Människor med olika historia, en del kommer från tuffa förhållanden, andra har haft det priviligierat på sina tidigare platser eller länder. Vi är bra på att samarbeta och det finns värme och kärlek.

Arabys topp tre, enligt Wladde

  1. Människorna: En stadsdel med stor blandning på folk. Runt två tredjedelar är födda utomlands. Här finns både unga, gamla och medelålders.
  1. Grönskan: Mitt på Araby ligger Araby park där det inte bara finns vidsträckta gräsmattor, lustgårdar, dungar men också skola, aktivitetshus och idrottsplaner.
  1. Läget: Araby ligger centralt i Växjö och det är lätt att ta sig över hela staden – till centrum, Grand Samarkand, bad eller naturområden. Det finns bra gång- och cykelbanor och bussarna går ofta.

”Säg hej till…” är vårt sätt att ge alla kommuninvånare insyn i hur det är att bo och leva i stadsdelar runtomkring Växjö kommun. Vill du dela med dig av din stadsdel? Hör av dig!

Senast uppdaterad

25 oktober 2023