Så söker du lägenhet

Söker du lägenhet i Växjö? Då har du kommit rätt! Med över 11 000 bostäder har vi Växjös största och bredaste utbud av hyreslägenheter. Ställ dig i bostadskön redan idag och börja samla poäng för ditt nästa boende! Visste du förresten att vi har lägenheter med snabb inflyttning som du kan söka utan köpoäng?

Ställ dig i bostadskö och börja samla poäng

Våra bostäder förmedlas av Boplats Växjö Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., som är den kommunala bostadskön för dig som letar bostad i Växjö kommun. Där kan du se vilka lägenheter som är lediga och lämna en intresseanmälan. För att lämna intresseanmälan på en lägenhet behöver du vara registrerad i bostadskön.

Genom att registrera dig på Boplats Växjö Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kommer du i gång och börjar samlar poäng för ditt framtida boende.

Boplats Växjö har två olika bostadsköer: en för lägenheter (som kallas bostadskön) och en för studentbostäder. Att vara med i bostadskön kostar 100 kronor per år från och med det år du fyller 20 år. Att vara med i studentbostadskön är gratis. Du kan registrera dig från det år du fyller 17 år. Läs mer om köavgifter hos Boplats Växjö. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Dina köpoäng är personliga och du kan inte slå ihop dessa med någon annans poäng. Poängen kan inte heller överlåtas till någon annan.
Om du:

  • står i bostadskön och tecknar ett hyresavtal blir du automatiskt återaktiverad i bostadskön. Dina köpoäng räknas om beroende på hur många köpoäng sökande efter dig i kön har.
  • får en studentlägenhet nollställs dina köpoäng och du behöver återaktivera dig i studentbostadskön om du vill fortsätta att stå i kö.
  • får en lägenhet via Direkt behåller du din kötid och dina köpoäng.

1. Registrera dig på Boplats Växjö

Boplats Växjö Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. registrerar du dig genom att välja "Registrera dig" och fylla i dina uppgifter.

När du skapat ett konto och betalat din köavgift kan du söka bostad. Du samlar köpoäng från dag ett när du har registrerat dig.

För varje dag du står i bostadskö samlar du en (1) köpoäng som du kan använda för att få en lägenhet hos oss. Så länge du är registrerad på Boplats Växjö och betalar köavgiften på 100 kr/år fortsätter du att samla poäng och är på så vis redo när din drömlägenhet dyker upp.

2. Sök bostad

Håll utkik efter lediga lägenheter under "Sök lägenheter" på Boplats Växjö Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. eller i din mejl om du har skapat bevakningar.

Bevakningar

För att skapa "Bevakningar" väljer du vilka lägenheter och bostadsområden du är intresserad av genom att lägga in dina önskemål på Mina sidor Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Klicka på "Mitt sökande", "Bevakningar" och välj den kö du vill ändra bevakning i. När en lägenhet, enligt dina önskemål, blir ledig får du förslag via e-post. Har du inte angett en e-post måste du logga in på Mina sidor Länk till annan webbplats. för att ta del av dina erbjudanden.

Lägenhet snabbt utan köpoäng

Det finns lägenheter som du kan söka utan köpoäng. Det är ofta snabb inflyttning och bostaden erbjuds till den som först gör sin intresseanmälan och uppfyller uthyrningskriterierna. Här publiceras lediga lägenheter, seniorboende och studentlägenheter löpande:

Se alla lediga lägenheter under Direkt Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Om du tackar ja till en lägenhet som finns under "Direkt" behåller du dina köpoäng.

3. Intresseanmälan

När du har hittat en lägenhet som du är intresserad av, trycker du på knappen för "Intresseanmäl".

För att kunna göra intresseanmälan ska du ha fyllt 18 år. Du kan max göra fem intresseanmälningar åt gången. Om du vill anmäla dig på ytterligare en lägenhet måste du ta bort en annan intresseanmälan.

En lägenhet ligger ute i 1-2 veckor (sista ansökningsdag står tydligt) innan den som har flest köpoäng får ett erbjudande om att skriva kontrakt. Om den sökande tackar nej går turen till nästa person i kö och du blir kontaktad om det är aktuellt för din del.

4. Skriv kontrakt

Innan vi skriver kontrakt kontrollerar vi att du uppfyller kriterierna i vår uthyrningspolicy. Det innebär att vi bland annat kollar så att du inte har några betalningsanmärkningar och att din inkomst kan betala din nya hyresavgift.

Har du fått erbjudande om en lägenhet, tackat ja och uppfyller kriterierna i vår uthyrningspolicy? Grattis, då är det dags att skriva under kontraktet! Du kan skriva under ditt kontrakt med Mobilt BankID eller på vårt kundcenter.

Har du frågor om Boplats Växjö?

Kontakta Boplats Växjö på telefon 0470-73 47 00 eller via e-post boplats@vaxjo.se

Senast uppdaterad

28 maj 2024