Foto på Bengt som står på en skogsväg med stavar i handen. Text

Bengt njuter av grönskan

Trots att han råkat ut för en bilolycka och blivit rörelsehindrad är lusten att röra sig stor. På Araby har han många lummiga stråk att gå stavgång i. – Araby är en öppen och fri stadsdel. Lugnt och skönt med massor av grönt, säger Bengt Oscarsson, 78 år.

Han har varit med sedan Arabys ståtliga höghus Alabastern byggdes. Det var drygt tio år sedan och numera kallar han Araby sin hemort.

– Min lägenhet är perfekt och jag har en fast punkt i tillvaron. Här lever jag i min lilla värld, folk runt torget vet vem jag är och jag tycker det är en lugn stadsdel, säger Bengt.

Han kan se torget från sitt köksfönster och extra förtjust är han i mötesplatsen Tallgården där han gärna tar en fika eller deltar i aktiviteter, som att bli bättre på datorn.

Grönskande och öppen

Det han håller högst med Araby är grönskan, träden och de öppna ytorna. Han beskriver det som att stadsdelen är fri och det gröna fått breda ut sig, så att det inte är hus överallt.

Varje dag går han en eller två rundor med sina stavar och njuter av rörelse och frisk luft.

– Jag går alltid samma runda varje dag, åt samma håll. Man behöver fysisk träning för att hålla i gång. Så att man inte sitter inne hela tiden, säger Bengt.

Stavarna har han för att hålla balansen bättre. När han var mitt i livet var han med om en trafikolycka och sedan dess har varken psyke eller kropp varit detsamma.

Innan olyckan var Bengt aktiv orienterare och tyckte om att springa, backarna i Fylleryd var en favorit. Att han är van vid att röra sig fort märks när han går med stavarna. Det går undan.

– Sedan dess har jag levt ett gott liv med min underbara hustru. Men nu har hon gått bort i cancer, så jag har blivit ensam.

God stämning och bra service

När han inte promenerar är Bengt en aktiv del av området.

– Stämningen på Araby skiftat under åren men den sista tiden har det varit ypperligt. Det byggs och utvecklas hela tiden.

Han tycker också att servicen är bra. Apotek, mataffärer, bibliotek, allt finns inom gångavstånd.

– Jag tycker det mesta finns här, detta är min hemort kan man säga.

Arabys topp tre, enligt Bengt

  1. Grönskan: Araby är en öppen stadsdel med mycket grönt, där Bengt känner sig fri och nära naturen. För den som vill ha motion finns både promenadstråk och idrottsplaner.
  1. Mötesplatsen Tallgården: Vid Tallgårdens torg finns en mötesplats med fik, medborgarkontor och bibliotek. Det finns ett flertal affärer. Det är enkelt att komma in och ur området med bil.
  1. Stämningen: Enligt Bengt har stämningen på Araby skiftat under åren men den sista tiden har det varit ”ypperligt”. Det byggs flera nya hus och de som har hand om området gör ett bra jobb.

”Säg hej till…” är vårt sätt att ge alla kommuninvånare insyn i hur det är att bo och leva i stadsdelar runtomkring Växjö kommun. Vill du dela med dig av din stadsdel? Hör av dig!

Senast uppdaterad

25 oktober 2023