Foto på Anna som jobbar på mötesplats Tallgården i Araby. Anna lutar sig mot ett träd och text som lyser:

Anna är förtjust i öppenheten

Hon passar in bra i Araby eftersom hon öppen och nyfiken. Här känner Anna av det mångkulturella, människor med olika kulturer och bakgrund som möts i olika skeden i livet.

– Araby är ett positivt ställe där människor vågar stanna upp och tar sig tid för varandra, säger Anna Fäldt som är ansvarig för Mötesplatsen Tallgården.

Mötesplatsen Tallgården ligger vid torget med samma namn, döpt efter träden som omger platsen. Här finns medborgarkontor, bibliotek, fik och lokaler som föreningar och företag hyr in sig i. Det är en strid ström av människor varje dag. En del för att ha kontakt med myndigheterna, andra för att få en lugn stund på fiket med dagens tidning.

– Hit kommer alla, unga och gamla, de som bott här länge och de som är nya, säger Anna Fäldt som är anställd av Växjö kommun.

En plats att satsa på

Att kommunen engagerar sig genom en mötesplats är självklart i en stadsdel med så många olika kulturer och hög andel som är nya i Sverige. Här får man bland annat hjälp att hitta rätt utbildning och söka jobb.

– Detta är en viktig plats som betyder mycket för området. Här finns kultur, kurser och myndighetsservice. Jag passar in här eftersom jag är bra på att se andra människor. Jag tar mig tid, vågar prata och ser möjligheterna, säger hon.

Nyligen blev mötesplatsen renoverad och att det är fräscht och snyggt gör Anna stolt.

– Det var en viktig signal till alla. Kommunen satsar på platsen och vi som jobbar här blev extra motiverade.

Där kulturer möts

Anna tycker att Araby är en stadsdel som brottas med oförtjänt dåligt rykte. I tidningar och på tv hörs det mest negativt om platsen, exempelvis om det skett något brott. Hon själv ser mest alla människor som vill framåt, som är öppna och modiga.

Fiket på nedervåningen på Tallgården tycker hon är en underbar plats där kulturer möts och roliga möten människor emellan sker på löpande band.

– Här träffas kvinnor och män, unga och gamla. Vissa brukar inte hänga på fik, andra gör det varje dag. Det blir en blandning av olika kulturer, lite svenskt, lite annat. Folk vill vara i ett sammanhang och gillar våra aktiviteter, så de söker sig hit. Det gör att det uppstår en spännande miljö med hög energi.

Mötesplatsen har funnits i 26 år och kommer att leva vidare fler än så, med tanke på renoveringen. Intill byggs det nya hus och området utvecklas. Just nu byggs nya bostadsrätter precis intill mötesplatsen.

– Araby är en spännande plats. Det finns något här som jag gillar, säger Anna Fäldt.

Arabys topp tre, enligt Anna

  1. Gemenskapen: Alla aktiviteter lockar mycket folk. Det är ofta fullt på grillplatserna, vid fotbollsplanerna eller på Tallgården. Människor vill vara i ett sammanhang.
  1. Öppenheten: Det är många olika kulturer i Araby. Människor vill vara öppna för nya influenser, men tvingas också till det. Sen märker de att det ger dem mycket tillbaka. Här sker många fina möten.
  1. Mötesplatsen Tallgården: En oas mitt i Araby. Hit kommer ung som gammal, vissa får livsviktig hjälp med jobbsökande och utbildning, andra slappnar av och träffar vänner. På ovanvåningen finns ett välfyllt bibliotek med engagerad personal.

”Säg hej till…” är vårt sätt att ge alla kommuninvånare insyn i hur det är att bo och leva i stadsdelar runtomkring Växjö kommun. Vill du dela med dig av din stadsdel? Hör av dig!

Senast uppdaterad

25 oktober 2023