Två av Vidingehems medarbetare på Kundcenter.

Vanliga frågor och svar

Här har vi samlat svaren på några av de vanligaste frågorna som kommer till vårt Kundcenter. Hittar du inte svaret här? Testa att använda sökfältet i menyn här på webben.

Andrahandsuthyrning

Vill du hyra ut din lägenhet i andrahand?

Information om andrahandsuthyrning.

Jag bor i andra hand, kan jag ta över lägenheten?

Nej, tyvärr inte. Den måste sägas upp och du måste söka den själv med dina köpoäng.

Bokoll

Vad är Bokoll, och hur ofta gör ni den?

Studentbostäder är till för studenter. Därför genomför vi boendekontroller, en så kallad Bokoll. Kontrollen görs en gång per termin. Då säkerställer vi att du som bor i en studentlägenhet hos oss uppfyller villkoren i ditt hyreskontrakt. När du inte längre uppfyller kraven ska du säga upp ditt hyreskontrakt.

Undantag från 15 hp per termin kan ges för:

  • Doktorander: Behöver skicka in bevis på anställning för att bli godkända i Bokollen.
  • Sjukfrånvaro: Behöver uppvisa giltigt sjukintyg.
  • Föräldraledighet: Behöver uppvisa intyg från försäkringskassan samt LNU.

Värnplikt: Vi beviljar värnplikt i 1 år. Intyg från försvarsmakten alt. intyg om studieuppehåll ska uppvisas.

Studieuppehåll: Intyg om studieuppehåll från LNU ska uppvisas och det ska framgå att studenten har garanterat plats på programmet vid återkomst alt. att studier ska upptas inom 6 månader.

Har du frågor kring Bokoll?

Välkommen att kontakta oss på bokoll@vidingehem.se.

Diskmaskin

Får jag installera en egen diskmaskin i min lägenhet?

Vi avråder från att på egen hand installera produkter som exempelvis diskmaskin, tvättmaskin, torktumlare, extra kyl, frys eller bubbelbad.

Det som gäller om du väljer att installera på egen hand, är att du som hyresgäst ansvarar för att installationen till el och vatten/avlopp görs på ett fackmannamässigt sätt. Du blir ansvarig för eventuella skador som uppkommer på grund av exempelvis läckage. Du ansvarar också för att återställa till ursprungligt skick i samband med avflyttning.

Bra att känna till!
De installationer som förorsakar flest problem med läckande kopplingar är diskmaskiner, ibland med stora vattenskador som följd. Tänk även på att en diskmaskin ska vara ansluten till ett jordat eluttag. Var uppmärksam på vattenläckage och se till att diskmaskinen står på ett vattentätt underlag. Stäng av vattenkranen till diskmaskinen när den inte används.

Elbil

Vem betalar för elen när elbilen laddas?

Det är du som hyresgäst som betalar för elen när elbilen laddas.

Sätter ni upp laddstolpe på förfrågan från hyresgäst?

Ja, du kan ansöka om möjlighet att installera laddplats som tillval om du har separat hyresavtal för din parkeringsplats.

Finns det laddstolpe för elbil i alla områden?

Publik laddning inom Växjö kommun erbjudas av Växjö Energi Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och andra aktörer och finns på ett flertal platser.

Befintliga laddplatser finns att söka på Boplats Växjö. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Flytta in

Vad behöver jag tänka på inför inflyttning?

Flytta ut

Vad behöver jag tänka på vid utflyttning?

Glödlampor

Vem byter glödlampor och lysrör i lägenheten?

Vi byter lampor gratis i ugnen, spisfläkten och kylskåpet. Alla övriga glödlampor eller lysrör debiteras hyresgästen på faktura om Vidingehem ska byta ut dem. Kontakta kundcenter om du vill beställa byte.

Hyressättningsavgift

Vad är hyressättningsavgift?

Hyressättningsavgift är en avgift som Hyresgästföreningen tar ut för att förhandla hyror.

Inkassokrav

Har du fått ett inkassokrav?

Om du har fått ett brev från Visma Financial Solutions kan det bero på att du inte har betalat din hyra, eller din faktura från Vidingehem.

Vi skickar ingen påminnelse om du missar att betala din hyresavi eller en faktura från oss. Det innebär att om du betalar efter förfallodagen blir din skuld direkt ett inkassoärende. Inkassokrav kommer då från inkassobolaget Visma Financial Solutions.

Inkassobeloppet är på samma belopp som hyresavin/fakturan plus en lagstadgad inkassoavgift på fn 180 kronor. När du betalar skulden ska du använda uppgifterna i brevet från inkassobolaget för att betalningen ska komma rätt.

Om du inte betalar din hyra eller faktura enligt inkassokravet, skickar Visma Financial Solutions skulden vidare till Kronofogden. När en skuld skickas vidare till Kronofogden tillkommer olika avgifter, vilket betyder att skulden ökar ytterligare.

Frågor om inkasso eller betalningsföreläggande

Har du frågor om inkassokravet vänder du dig till Visma Financial Solutions. Information och kontaktuppgifter hittar du här: www.visma.se/inkasso/inkassokrav Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Lägenhetsunderhåll

Läs om lägenhetsunderhåll.

Parkering

Hur kan jag få en parkeringsplats?

Här kan du läsa om hur du söker p-plats.

Vad gör jag när om det står en felparkerad bil i mitt område eller på min innergård?

Här kan du läsa om felparkerade fordon, felparkering och parkeringsbevakning.

Rökfri och pälsdjursfri boendemiljö

Vidingehem erbjuder idag rökfria boenden i flera olika områden. I en del av dessa är det heller inte tillåtet att ha pälsdjur.

Ett rökfritt boende hos Vidingehm innebär att det inte är tillåtet att röka i lägenheter, på balkonger, uteplatser, i gemensamma utrymmen som trapphus och tvättstugor eller i den direkt närmiljön av fastigheten.

Hyresgäster som bor i våra rökfria eller rök- och pälsdjursfria områden ansvarar även för att besökare visar hänsyn och följer de här reglerna. Det gäller även vid andrahandsuthyrning.

Rökfria boenden:

Kv Arken, Öster - Serafimervägen 3, 5 och 7
Kv Blåsbälgen, Teleborg - Smedsvängen 11-17
Kv Gasklockan, Söder - Spaljégatan (delvis rökfritt)
Kv Minnet, Väster - Anteliigatan 1 och 3
Kv Portvakten, Öster - Sigfridsvägen 21-37
Kv Skärvet, Söder - Södra Järnvägsgatan 24
Kv Vallen, Söder - Sjövallavägen 16 - 20
Uranusvägen 1, Östra Lugnet

Rök- och pälsdjursfria boenden:

Kv Äpplet, Öster - Sandviksvägen 23
Kv Vallan, Sandsbro - Skidsvängen 2-14

Sambo

Kan jag skriva min sambo på mitt hyreavtal?

Ja, du kan skriva din sambo på ditt hyresavtal om du kan uppvisa att ni varit sammanboende och folkbokförda på adressen under en viss tid.

För lägenhet: en sammanhängade period av minst 3 år
För studenlägenhet: en sammanhängade period av minst 2 år

Sand

När tar ni upp sanden på våren?

Sanden ska vara upptagen till den 30 april eller när så vädret tillåter. När detta sker informeras genom skyltning i det aktuella området.

Studentlägenhet

Kan jag bo ihop med någon som inte studerar?

Ja, du kan ha inneboende/sambo som inte studerar men det är endast du som studerar som kan stå på hyreskontraktet.

Vad innebär 10-månaders hyra? (endast studentboende)

Årshyran delas upp på tio månader och fördelas på tiden 16 augusti – 15 juni. Perioden 16 juni – 15 augusti är betalningsfri. Vid avtalstid mindre än sex månader, som omfattar betalningsfria hyresmånader, sker en omräkning till 12-månadershyra.

Vid uppsägning av studentlägenhet:

Kan jag bli av med studentboendet tidigare? Efterfrågan är ju så hög.

Du har alltid tre månaders uppsägningstid men du kan alltid önska att du vill bli av med den från ett tidigare datum. Det är sedan upp till den som söker om den vill ha den från det tidigare datumet eller inte.

Hur länge får jag bo kvar i min studentlägenhet efter avslutade studier?

Du måste säga upp din studentlägenhet så fort du avslutat dina studier. Du kan sedan bo kvar under dina tre uppsägningsmånader.

Tv-kanaler

Mina kanaler på TV:n fungerar inte, var ska jag anmäla felet?

Felanmälan på TV görs direkt till Tele2, telefon 90 222.

Vid driftstörningar som påverkar flera hushåll i fastigheten är det viktigt att varje hyresgäst gör en felanmälan eller tydligt informerar Tele2 om hur många hushåll som upplevs har samma störningar. Vi på Växjöbostäder har ingen möjlighet att hjälpa till vid driftstörningar.

Vatten

Ingår vatten i min hyra?

Vissa av våra lägenheter har så kallad individuell mätning av vattenförbrukning och i andra lägenheter ingår det i hyran. Om vatten ingår i din hyra, eller om du har individuell mätning, framgår av informationen under Område här på hemsidan.

Hur betalar man? Du betalar på den vanliga hyresavin och för den faktiska förbrukningen i efterskott. Det innebär att det du förbrukar i januari hamnar på hyresavin för mars. Du kan därför få en faktura på vattnet även efter att ditt hyresavtal har upphört.

Senast uppdaterad

26 april 2024