Foto på en hand som skruvar på en termostat på ett element

Värme och ventilation i din lägenhet

Du ska ha ett behagligt inomhusklimat, inte för varmt och inte för kallt. Vad som är behagligt är individuellt och många faktorer påverkar temperaturen i din lägenhet.

Vår ambition är att leverera en behaglig temperatur hela året. Vad som är behagligt är väldigt personligt, men precis som de flesta andra hyresvärdar, strävar vi efter att leverera mellan +20 och +21 grader under vintersäsongen.

Vi vill att våra hyresgäster ska ha ett behagligt inomhusklimat samtidigt som vi vill minska vår klimatpåverkan. Folkhälsomyndigheten rekommenderar att temperaturen i en bostad är minst 20 grader. För varje grad varmare vi har inomhus ökar husets energianvändning och påverkan på klimatet.

Vår målsättning är att vara energieffektiva, hushålla med våra resurser och i stort främja ett hållbart samhälle. Den energi vi använder för att värma våra byggnader utgör en av de viktigaste posterna för oss att arbeta med i syfte att hushålla med energi och bidra till en lägre klimatpåverkan.

När lägenhetens temperatur går över +20 grader stryper termostaten värmen på elementen som då kallnar. När sedan temperaturen sjunker i rummet, öppnas termostaten och elementen blir varma igen.

Upplever du att det är kallt i din lägenhet finns det vissa saker du själv kan göra för att påverka inomhustemperaturen.

Fem tips för behaglig temperatur

när det är kallt ute

  1. Kontrollera att alla element är fullt påskruvade.
    Reglagen ska vara skruvade så långt moturs det går.
  2. Ställ inte möbler framför elementen. Då hindras värmen från att spridas i rummet.
  3. Se till att ventiler i fönster är öppna och rengjorda.
  4. Låt inte gardiner täcka för ventiler, fönster eller element.
  5. Håll entrédörrar och fönster stängda, vädra snabbt.

När sätts värmen på?

Många tror att värmen sätts på från ett visst datum. Det stämmer inte. Elementen justeras automatiskt efter utomhustemperaturen. Systemet är inställt på att gå igång när temperaturen ligger stabilt under 17 grader. Det är därför det kan vara svårt att hålla en stabil inomhustemperatur på våren och hösten eftersom det är hastiga temperaturväxlingar med kalla nätter och varmare dagar.

Det kan ta några dagar innan inomhustemperaturen har anpassat sig till ett kallare väder, så det gäller att ha lite tålamod.

Mina element är kalla, ska det vara så?

Ett kallt element behöver inte betyda att något är fel. När elementet har värmt upp rummet till rätt temperatur stängs det av och svalnar efter ett tag. Det är därför du ibland kan känna att elementen är svala, fast det är kallt ute.

Har du rätt temperatur inomhus?

Har du följt våra tips ovan men tycker fortfarande att det är för kallt i lägenheten? Då rekommenderar vi att du kontrollerar temperaturen.

Mät temperaturen mitt i rummet på en meters höjd från golvet. Visar termometern under 20 grader gör du en felanmälan.

Vad gäller med ventilationsluckor?

Det kan vara frestande att sätta igen ventilerna när det är kallt ute. Men gör inte det! Ventilen ska alltid stå minst några millimeter öppen, även på vintern.

Om du stänger ventilerna så hindras luft från att komma in och risken för mögel ökar. Luften som strömmar in är viktig för att du ska få ett bra inomhusklimat och dessutom hjälper luften till att sprida värmen från elementet ut i rummet.

Ventilerna ska du hålla rena så att luften kan strömma fritt. Ibland gör vi ventilationskontroller i huset. Då behöver vi komma in i din lägenhet och kontrollera att dina ventiler är rätt inställda.

Senast uppdaterad

1 juli 2024