Kvinna och man sätter upp en tavla på väggen

Skötsel - fixa själv

Ta hand om din lägenhet och håll den i bra skick så riskerar du inte onödiga kostnader för skador när du en dag flyttar från lägenheten. Här kommer lite tips på hur du sköter din lägenhet på ett bra sätt.

Golv

 • Möbeltassar under möblerna skyddar mot fula märken på golvet.
 • Torkmatta/dörrmatta innanför ytterdörren skyddar mot fukt och repor.
 • Dammsug och torka golven med lätt fuktad trasa. Var extra försiktig när du våttorkar parkettgolv.
 • Undvik mattor med gummerad baksida (typ badrumsmattor). De kan ge fläckar på golvet.
 • Ställ inga krukor direkt på parkettgolvet då dessa lämnar fula märken och kan fuktskada parketten.

Väggar

 • Ställ inte sängen direkt mot väggen. Fett från kroppen och håret fläckar ner tapeterna bakom sängen. Använd en sänggavel eller ställ sängen en bit ut i rummet.
 • Spegelväggar ger onödigt många hål i väggen. Sätt speglarna på t ex en masonitskiva som du skruvar upp på väggen.
 • Sittmöbler skaver hål på tapeten bakom. Varje gång någon sätter sig ner i soffan eller fåtöljen glider den bakåt någon centimeter och skaver mot väggen. Lägg några brädbitar på golvet bakom som distanser, så att möbeln inte når ända fram till väggen.
 • Skrivbord/databord rör sig också när du skriver eller spelar spel. Rädda väggen genom att sätta ett par vanliga filttassar på skivans baksida.

Borra hål i väggen

Vissa saker behöver fästas i väggen. Om du behöver borra i väggen* – se till att använda rätt verktyg för just den typ av vägg och föremål som det gäller. Tänk på det här när du ska borra i väggen:

 • Försök göra så diskreta hål som möjligt. Skador på tapet kan undvikas om du skär ett snitt i tapeten och viker undan en flik där hålet ska vara. Behöver sedan hålet döljas, är det bara att vika tillbaka fliken.
 • I våtrum sitter en fuktspärr bakom väggbeklädnaden. Därför är det inte tillåtet att borra hål i badrummet. Det finns andra smarta lösningar, som exempelvis hållare med sugpropp.
 • Glöm inte att extremt många hål, t ex efter en spegelvägg eller illa borrade hål där väggen skadats kan räknas som överslitage när du flyttar. Försök därför att tänka igenom innan du börjar borra.
 • Var försiktig så att det inte blir hål i elledningarna. Undvik därför att göra hål rakt under eller över el-central, strömbrytare och vägguttag. Orsakar du en skada kan du bli ersättningsskyldig.

*Observera att vissa adresser på Campus har tavellister och där får man inte borra i väggar. Är du osäker på vad som gäller för din lägenhet? Kontakta oss.

Köksfläkt

Har du fläkt eller spiskåpa ska filtret rengöras regelbundet. Detta medför minskad brandrisk och är en hygienfaktor.

Kyl/frys

Se vår instruktionsfilm för vitvaror.

Frosta av kyl- och frysskåp regelbundet så håller de jämn temperatur och fungerar bäst. Det bidrar också till att minska elförbrukningen.

 • Hacka aldrig loss isbildningar, det kan ge dyrbara skador som du får ersätta. Låt isen smälta av sig själv och tvätta efteråt med ljummet vatten. Torka torrt ordentligt för att undvika ny frostbildning redan från början.
 • Det är viktigt att man med jämna mellanrum rengör avrinningsröret – det lilla hålet längst in i kylen – från fett och annan smuts. Annars täpps det igen, vattnet börjar rinna, kylen börjar rosta nere vid golvet och i värsta fall kan det uppstå en vattenskada. Hyresgästen kan bli ersättningsskyldig för skador som uppkommer på grund av brist i vårdnadsplikten.

Avlopp och stopp

Orsakar man avloppsstopp kan man bli ersättningsskyldig för den utryckning som måste göras. Här kommer tips på hur du kan undvika stopp i avloppet.

Se vår instruktionsfilm för avloppsstopp.

I badrummet

 • Spola endast ner toapapper och sånt som kommer från kroppen. Det är inte tillåtet att spola ned bomull, tops, tamponger och andra främmande material och föremål i toaletten.

I köket

 • Släng aldrig kaffesump, teblad, frukt, grönsaksskal och liknande i köksvasken.
 • Häll aldrig matfett, stek- och frityrolja som hälls direkt i avloppet. Fettet lägger sig som en hinna i rören och täpper till dem. Det bästa är att hälla olja eller matfett i ett separat kärl exempelvis en mjölkkartong eller en petflaska och ta till helst återvinningscentralen eller slänga i hushållsavfallet.

Om det ändå blir stopp i avloppet

Prova först att rensa. Det gör du genom att spola hett vatten en stund i vasken eller avloppsbrunnen. Då kan man få fett och andra rester att lösas upp och försvinna.

Proppar/säkringar

Se vår instruktionsfilm för enkla eljobb.

Om elektriciteten inte fungerar i din lägenhet kan det ha gått en propp eller säkring. Proppar byter du lätt på egen hand. Lägenhetens proppar är samlade i ett säkringsskåp. Du ser att proppen har gått när den färgade pricken i proppens botten lossnat.

OBS! Det är absolut förbjudet att laga en gammal propp. Det medför stora risker för överbelastning och brand.

I en del lägenheter finns så kallade automatsäkringar. Om strömmen går slår du på den igen genom att fälla tillbaka den säkring som har löst ut. Detsamma gäller jordfelsbrytare om det finns i din lägenhet.

Senast uppdaterad

10 januari 2024