Kvarteret Bärnstenen

Lägenheter med hyrköp snart klara för inflyttning

Publicerad 5 april 2023

Pressmeddelande

Bygget av Vidingehems nya bostadsområde Bärnstenen med totalt 76 lägenheter i Araby pågår för fullt. I projektet byggs två nya byggnader där lägenheter i den ena byggnaden nu erbjuds som hyrköp.

Redan till sommaren kan inflyttningen komma igång i 24 lägenheter. Den första lägenheten är klar för visning och Tajma Sisic (S), Vidingehems nya ordförande känner stolthet över projektet.

Jag är stolt över att Vidingehem erbjuder Växjöborna i största allmänhet, och kanske i synnerhet boende i Araby, möjlighet att köpa och äga sin lägenhet i området. Det är en viktig del av arbetet för ökad jämlikhet i kommunen, säger Tajma Sisic.

I bostadsområdet som nu växer fram erbjuds hyrköp, traditionella hyresrätter och ägarlägenheter. Det här är första gången Vidingehem testar hyrköpsmodellen som upplåtelseform i sin nyproduktion.

Begreppet hyrköp innebär att hyresgästen får möjlighet att prova på hur det är att bo i en ägarlägenhet genom att först hyra innan du beslutar dig för att köpa din lägenhet, förklarar Carina Herbertsson, tf vd för Vidingehem.

Hon beskriver att upplägget är ett sätt att komma in på den ägda bostadsmarknaden. Du får hyra lägenheten i två år och har under den tiden rätt att köpa bostaden till ett på förhand överenskommet pris.

Om du efter två år av någon anledning inte har möjlighet att köpa bostaden kan du fortsätta att hyra och teckna ett nytt hyrköpskontrakt. För dig som kund innebär detta ett riskfritt upplägg, säger Carina Herbertsson.

Inflyttning för lägenheterna med hyrköpsavtal kan ske från 1 juni i år. Adressen är Nydalavägen 68. Lägenheterna kommer att förmedlas via Boplats Växjö.

Den andra byggnaden, Nydalavägen 66, med 52 hyresrätter sker inflyttning från 1 november. Även dessa lägenheter kommer att förmedlas via Boplats Växjö.

Ägarlägenheterna förmedlas av mäklare Fastighetsbyrån i Växjö. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Hyrköpsmodellen i korthet:

  • Du som boende hyr lägenheten med option på att köpa den som ägarlägenhet inom två år till ett fastställt pris.
  • Om du som boende inte utnyttjat möjligheten till köp inom två år kan du välja att fortsätta hyra. Ett nytt optionsavtal kan tas fram med uppdaterad prisbild för fortsatt hyrköp.
  • Det finns inget köptvång, det är alltid möjligt att fortsätta hyra.
  • Hyran motsvarar nyproduktionshyra.

Senast uppdaterad

17 maj 2023

Relaterade nyheter