Äldre par kramas i köket vid en dator. 

Seniorbostad - för dig från 55+

I en seniorbostad ska det vara enkelt och bekvämt att åldras. Seniorboende erbjuds i första hand till dig som fyllt 70 år, men även du som är 55+ kan söka.

Exempelvis kan det finnas hiss, rymligare badrum och breda dörrar med låga trösklar. Lägenheterna ligger ofta nära service och vårdcentral.

Olika former av boenden för dig som senior

För dig som är senior finns flera olika sorters boende att välja mellan.

Lägenheter med ökad tillgänglighet

Många lägenheter byggs idag med ökad tillgänglighet. Det innebär bland annat att det finns hiss och extra stort svängrum i badrummet. Trösklarna är låga och det finns inga hinder i lägenheten eller i utemiljön.

Lägenheter med ökad tillgänglighet kan sökas av alla, oavsett ålder.

Seniorboende

Ett seniorboende är en lägenhet med god tillgänglighet och standard anpassad för dig som är äldre. I närheten till lägenheterna finns ofta en gemensamhetslokal. Lägenheterna ligger vanligtvis nära service, kollektivtrafik och vårdcentral. I en seniorlägenhet ingår ingen vård. Behöver du stöd och hjälp kan du ansöka om hemtjänst Länk till annan webbplats. via Växjö kommun.

Trygghetsboende

Ett trygghetsboende är en lägenhet med god tillgänglighet. I ett trygghetsboende finns det gemensamma utrymmen och en bovärd. Här ingår ingen vård, men behöver du stöd och hjälp kan du ansöka om hemtjänst Länk till annan webbplats..

Vi har trygghetsboende i Ingelstad. Dessa lägenheter publiceras på Boplats när de finns tillgängliga.

Trygghetsboende är för dig som är 65 år eller äldre.

Särskilt boende (vårdboende)

När du inte längre kan bo kvar i din bostad på grund av stort vårdbehov, kan du ansöka om att flytta till ett särskilt boende. Du ansöker på Växjö kommuns webbplats Länk till annan webbplats. eller kontaktar kommunen på telefon 0470-410 00.

1. Registrera dig på Boplats Växjö

För att kunna söka och få en seniorbostad behöver du registrera dig på Boplats Växjö Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. som är Växjö kommuns bostadsförmedling.

Besök Boplats Växjö Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och klicka på knappen Registrera dig och följ instruktionerna.

Det kostar 100 kr per år att stå i bostadskö och för varje dag samlar
du en (1) poäng. Ju fler poäng - desto större valmöjlighet för dig.

Seniorboende erbjuds i första hand personer som fyllt 70 år och i andra hand de som fyllt 55 år. Finns det ingen efterfrågan i dessa åldersklasser erbjuder vi boendet även neråt i åldrarna. Det gör att alla kan söka seniorboende.

Skapa bevakning

Det går också att skapa en bevakning på seniorbostäder. Då får du ett mejl när det finns en ledig lägenhet som uppfyller de kriterium du valt.

Du väljer vilka lägenheter och bostadsområden du är intresserad av genom att lägga in dina önskemål på Boplats Växjös Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. "Mina sidor".

Klicka på "Mitt sökande", "Bevakningar" och välj den kö du vill ändra bevakning i.

När en lägenhet, enligt dina önskemål, blir ledig får du förslag via e-post. Har du inte angett en e-post måste du logga in på Mina sidor för att ta del av dina erbjudanden.

Vill du se i vilka områden vi har seniorbostäder?

Vi har seniorbostäder i centrala Växjö, men också på omkringliggande tätorter i Växjö kommun.

Besök vår webbsida Här finns vi, där du enkelt kan filtrera våra bostadsområden efter just seniorbostäder.

3. Lämna intresse för en lägenhet

För att lämna en intresseanmälan börjar du med att:

  1. Logga in på Boplats Växjö. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
  2. Sök upp den lägenhet du är intresserad av. Här kan du se alla lediga seniorlägenheter Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
  3. När du har hittat en lägenhet väljer du ”Intresseanmäl” och följer instruktionerna.

Du kan göra fem intresseanmälningar åt gången för seniorboende. Om du vill anmäla dig på ytterligare en lägenhet måste du ta bort en annan intresseanmälan.

Lägenhet snabbt utan många köpoäng

Det finns lägenheter som du kan söka utan köpoäng. Det är ofta snabb inflyttning och bostaden erbjuds till den som först gör sin intresseanmälan och uppfyller uthyrningskriterierna. Här publiceras lediga lägenheter, seniorboende och studentlägenheter löpande:

Se alla lediga lägenheter under Direkt. Länk till annan webbplats.

Om du tackar ja till en lägenhet som finns under "Direkt" behåller du dina köpoäng.

Vad händer sen?


Skriva kontrakt

Har vi kontaktat dig och du har blivit erbjuden en lägenhet och tackat ja? Då är det dags att skriva under hyreskontraktet. Du kan skriva under ditt kontrakt med Mobilt BankID eller på vårt Kundcenter.

Samlad information vid inflyttning

Nu är det dags att hämta upp dina nycklar och förbereda dig för inflyttning. Här finns samlad information för dig som ska flytta in.

Senast uppdaterad

1 juli 2024