Tillsammans för en ansvarfull uthyrning

Publicerad 28 maj 2024

Hyresgäst Student

I samverkan med Linnékåren och fastighetsägare vill vi på Vidingehem allmänt informera våra studenter om den lagstiftning som trädde i kraft den 1 oktober 2019 mot handel med hyreskontrakt, otillåten andrahandsuthyrning med mera.

Andrahandsuthyrning kräver alltid tillstånd

Du behöver alltid tillstånd från hyresvärden för att få hyra ut din hyresrätt i andra hand. Om du inte fått tillstånd av hyresvärden och ändå hyr ut din hyresrätt i andra hand riskerar du att bli av med hyreskontraktet och tvingas flytta från lägenheten. För att få tillstånd krävs bland annat att du har godtagbara skäl som exempelvis utlandsstudier, studier på annan ort eller studieuppehåll av särskilda skäl.

Skälig hyra

Du får inte ta ut högre hyra än vad du själv betalar. Om du hyr ut lägenheten möblerad får du högst lägga på 15 procent på hyran. Om el, bredband eller liknande ingår i hyran när du hyr ut lägenheten i andra hand får du bara ta betalt för de kostnader som du själv har. Om du tar ut en högre hyra av din andrahandshyresgäst än vad du har rätt till riskerar du att bli av med din lägenhet. Om hyresrätten hyrs ut i andra hand utan tillstånd och till en för hög hyra riskerar du dessutom böter eller fängelse. Under tiden som lägenheten är uthyrd i andra hand ansvarar förstahandshyresgästen för att hyran blir inbetald i tid. Om betalning görs för sent så kan du som förstahandshyresgäst förlora hyresrätten.

Sälja eller köpa hyreskontrakt är ett brott

Till exempel att ta betalt för sin hyresrätt i samband med ett lägenhetsbyte. Det är också förbjudet att betala en hyresgäst, svartmäklare eller annan person för att få ett hyreskontrakt. Straffet för att sälja eller köpa ett hyreskontrakt är böter eller fängelse.

Folkbokföring

Du ska enligt svensk lag vara folkbokförd där du bor och i samband med inflyttning/utflyttning ska du anmäla ändrade folkbokföringsuppgifter till Skatteverket. Sedan den 1 juli 2018 är det brottsligt att lämna oriktiga uppgifter eller att inte anmäla ändrade folkbokföringsuppgifter till Skatteverket när man flyttar. Straffet är böter eller fängelse.

Att tänka på!

Otillåten andrahandsuthyrning är sedan 1 oktober 2019 enligt lagstiftningen brottsligt vilket kan leda till straff som böter eller fängelse. Enligt hyreslagen har du rätt att hyra ut din lägenhet i andra hand under en överenskommen period så länge du har hyresvärdens tillstånd. Ett förstahandskontrakt överlåts aldrig till en andrahandshyresgäst. Vi godkänner inte korttidsuthyrning via förmedlingssajter som exempelvis airbnb eller booking.com.

Har du som tänkt hyra i andra hand frågor eller funderingar kring ditt andrahandskontrakt eller om ansökan så är du välkommen att ta en kontakt med det aktuella fastighetsbolaget.

Senast uppdaterad

28 maj 2024

Relaterade nyheter