Martin  Skoglund framför kvarteret Äpplet/Päronet

"Vi har gått från 133 till 69 kWh/m2 och år, vilket innebär en minskning med 48 procent", säger Martin Skoglund som är energiansvarig på Vidingehem.

Smart renovering halverar energiåtgången

Publicerad 19 september 2023

Hållbarhet Vidingehem Projekt

Kärnfrågan: Ett Äpple och ett Päron förbrukar 136 kWh/m2 och år – kan man genom effektiv renovering skala ner den siffran till nära hälften?
Svaret: Ja, det verkar faktiskt så!

I kvarteret Äpplet/Päronet på stadsdelen Öster i Växjö genomför Vidingehem en djuprenovering av 220 lägenheter byggda 1963-1964.
– Samtidigt som vi moderniserar fastigheterna ligger vårt fokus på att minska energiförbrukningen. Bland annat monterar vi värmeåtervinning i ventilationssystemet, tilläggsisolerar vindar och fönsterbröstningar, byter fönster och installerar individuell mätning och debitering på såväl kall- som varmvatten, säger Martin Skoglund som är energiansvarig i bostadsbolaget.

Finfint facit
Arbetet påbörjades 2021 och beräknas vara klart 2025. Så här långt föreligger facit från färdigrenoverade fastigheten Äpplet 1, som nu varit i drift i ett år. Resultatet är uppseendeväckande.
– Tendensen ser riktigt bra ut! Vi har gått från 133 till 69 kWh/m2 och år, vilket innebär en minskning med 48 procent. Målsättningen för hela kvarteret är att sänka förbrukningen från 136 till 75 kWh/m2 och år, vilket motsvarar 45 procent, så vi ligger mycket bra till.

Stort intresse
Uppseendeväckande, som sagt. Och branschen visar stort intresse. Äpplet/Päronet har till exempel fått besök av styrgruppen för energinätverket LÅGAN, med representanter för bland annat Byggföretagen, Energimyndigheten, Boverket, Skanska, PEAB och NCC. Vidingehem bjöd på en guidad tur genom kvarteret, svarade på frågor och besökte även en nyrenoverad lägenhet.

Dubbel frukt
Martin Skoglund har även presenterat projektet på konferensen Renoveringsdagarna i Stockholm, där fokus låg på den viktiga roll energieffektiva renoveringar kommer att spela i EU:s avgörande arbete med att bli klimatneutralt till 2050. Han deltog också i paneldiskussionen tillsammans med representanter från Castellum, Sveby och Omreda.
– Det är fint att se hur arbetet på Äpplet/Päronet bär dubbel frukt – dels bidrar vi direkt till minskat klimatavtryck, dels bidrar vi indirekt genom möjligheten att dela vår erfarenhet och därmed inspirera andra inom branschen.

Senast uppdaterad

19 september 2023

Relaterade nyheter