Translate
Lyssna

Use Google to translate this website

Köket

  • Frosta av frysen med jämna mellanrum. Är den isbelagd stiger temperaturen. Det är också bra att rengöra baksidan av kylen och frysen regelbundet. Håll rätt temperatur: plus 6 grader i kylskåpet och minus 18 grader i frysen – varje extra grad kallare ökar energianvändningen med cirka fem procent.
  • Sätt inte in varm mat direkt i kyl eller frys. Ställ matbehållaren i vatten istället.
  • Tina den frysta maten i kylskåpet – så får kylskåpet ”gratis” kyla.
  • Kokar du ofta vatten på spisen? Investera i en vattenkokare som drar mindre energi än spisplattan.
    Använd inte kastruller och stekpannor med bucklad eller på annat sätt skadad botten. Då försämras kontakten med plattan och energi går förlorad.
  • Använd lock på kastruller och utnyttja eftervärmen. Locket sparar ca 80 procent av energin när vattnet kokar.
  • Anpassa plattans storlek till kokkärlet. Om kastrullen är en centimeter mindre än plattan försvinner 20 procent av energin utan att göra nytta. Tumregeln är: hellre för liten platta än för stor.
  • Stäng av plattan efter halva koktiden när du kokar grönsaker – de blir färdiga på eftervärmen utan att koka sönder.
  • Ställ in disken i diskmaskinen innan matresterna har torkat. Då kan du hoppa över fördisken.
  • Fyll diskmaskinen. En halvfull maskin drar lika mycket energi som en full.

Senast uppdaterad

2019-01-10

Kontakt

Vidingehem AB
Löpanäsvägen 4
363 21 Rottne

Box 23
363 21 Rottne

Om vidingehem.se

Miljönyckeltal

Följ oss på