Vi vill att vidingehem.se ska fungera bra för dig som besökare.
För att kunna ta reda på vad vi kan göra bättre analyserar vi hur våra
besökare använder webbplatsen och använder webbkakor (cookies). Läs om webbkakor
och hur vi använder dem genom att klicka på ”Mer information” nedan.
Frosta av frysen med jämna mellanrum. Är den isbelagd stiger temperaturen. Det är också bra att rengöra baksidan av kylen och frysen regelbundet. Håll rätt temperatur: plus 6 grader i kylskåpet och minus 18 grader i frysen – varje extra grad kallare ökar energianvändningen med cirka fem procent.
Sätt inte in varm mat direkt i kyl eller frys. Ställ matbehållaren i vatten istället.
Tina den frysta maten i kylskåpet – så får kylskåpet ”gratis” kyla.
Kokar du ofta vatten på spisen? Investera i en vattenkokare som drar mindre energi än spisplattan. Använd inte kastruller och stekpannor med bucklad eller på annat sätt skadad botten. Då försämras kontakten med plattan och energi går förlorad.
Använd lock på kastruller och utnyttja eftervärmen. Locket sparar ca 80 procent av energin när vattnet kokar.
Anpassa plattans storlek till kokkärlet. Om kastrullen är en centimeter mindre än plattan försvinner 20 procent av energin utan att göra nytta. Tumregeln är: hellre för liten platta än för stor.
Stäng av plattan efter halva koktiden när du kokar grönsaker – de blir färdiga på eftervärmen utan att koka sönder.
Ställ in disken i diskmaskinen innan matresterna har torkat. Då kan du hoppa över fördisken.
Fyll diskmaskinen. En halvfull maskin drar lika mycket energi som en full.