Gå till startsidan
Translate
Lyssna

Use Google to translate this website

Matavfall

Bild på matavfall så som fisk, äggskal och pasta.

Bild: matavfall.

Sortera matavfall

Varje hushåll får all nödvändig utrustning från oss. Utrustningen består av en påshållare samt bruna papperspåsar som är framtagna speciellt för insamling av matavfall. Påsarna rymmer cirka fem liter matavfall och är gjorda av vattenavvisande papper. Pappret släpper igenom vattenånga, men inte vattendroppar. Det är viktigt att påsen sätts i den särskilda påshållaren för att luften ska kunna cirkulera runt påsen så att vattnet kan avdunsta för att påsen inte ska gå sönder.
Påsen kommer att bli fuktig och missfärgad på utsidan, det är normalt. Du kan lägga lite hushålls- eller tidningspapper i botten på påsen om du vill. Om matavfallet är blött kan du låta det rinna av innan du stoppar det i påsen.
Efter 2–3 dagar eller när du fyllt påsen till den streckade linjen på insidan av påsen ska du rulla ihop påsen i överkant så att den stängs och sedan lägga den i det bruna kärlet för insamling av matavfall. Om påsen är väldigt blöt kan du sätta en extra matavfallspåse utanpå innan du lägger den i kärlet.

Blir biogas
Matavfallet omvandlas till biogas för fordonsbränsle. På det viset kommer fler fordon, både bilar och bussar, att kunna tanka biogas i Växjö.

Så funkar det
Matavfallet hämtas i Vidingehems miljörum och körs till avfallsanläggningen i Häringetorp där det krossas i en kvarn och blandas med vatten.
Blandningen körs i tankbilar till biogasanläggningen vid kommunens avloppsreningsverk Sundet. Där pumpas blandningen av matavfall och vatten in i en rötkammare. Rötning är en naturlig process där mikroorganismer bryter ned organiskt material i en syrefri miljö och bakterier bildar biogas.
Därefter renas biogasen till fordonsgas. Via en gasledning pumpas fordonsgasen till tankplatser för bussar och bilar.

Senast uppdaterad

2020-06-03

Kontakt

Vidingehem AB
Löpanäsvägen 4
363 21 Rottne

Box 23
363 21 Rottne

0470-70 17 70

Telefontid: helgfria vardagar 8.00-14.00

Jour: 0470-247 73

Vidingehem AB – en del av Växjö kommun

Om vidingehem.se

Miljönyckeltal

Följ oss på