Fotot på en ung tjej och kille som befinner sig i ett kök. Killen packar upp saker ur en flyttkartong. Tjejen sitter vid köksbordet och tittar leende på. 

Uthyrningspolicy - Det här gäller när du ska teckna hyresavtal hos oss

För att söka och hyra en lägenhet hos oss på Vidingehem behöver du uppfylla vissa krav innan hyresavtal kan tecknas. Här kan du se vad som gäller och läsa vår uthyrningspolicy.

Uthyrningspolicy

Vidingehem AB har som bostadsföretag i allmännyttan ett samhällsansvar och ska bedriva ansvarsfull uthyrning av lägenheter. Uthyrningsarbetet ska motverka diskriminering, främja mångfald och värna om integration på de orter och stadsdelar företaget verkar. Våra lägenheter och bilplatser förmedlas via den kommunala bostadskön Boplats Växjö.

Riktlinjer för uthyrning

För att skriva hyresavtal med Vidingehem behöver du uppfylla följande kriterier:

  • Du ska ha fyllt 18 år
  • Du har skött dina hyresbetalningar utan anmärkning, inte ha några hyresskulder, tagit hand om din bostad och inte blivit vräkt från en bostad de senaste två åren
  • Din inkomst ska kunna betala hyran
  • Om du har betalningsanmärkningar eller om det av andra skäl bedöms som ekonomiskt motiverat ska du presentera en godtagbar borgen
  • Du ska vid hyra av studentbostad uppvisa antagningsbesked samt löpande verifiera att du bedriver aktiva studier

Inkomst

Som inkomst räknas anställning, pension, a-kassa, inkomst av kapital, studiemedel, sjukbidrag eller av myndighet annat beviljat ekonomiskt stöd. Om din inkomst inte bedöms som tillräcklig, har du möjlighet att presentera en borgensman. Borgen är ett löfte om att ansvara för att hyresgästen fullgör sina skyldigheter gentemot hyresvärden. Den som går i borgen kallas borgensman. Borgen ingås "såsom för egen skuld" vilket innebär att hyresvärden kan kräva betalning direkt av borgensmannen så fort som hyresgästen låter bli att betala.

Kreditupplysning

Vidingehem förbehåller sig rätten att genomföra en kreditupplysning på samtliga sökande samt ta referenser på tidigare boende. Den slutliga bedömningen om hyresavtal ska tecknas görs av Vidingehem.

Hemförsäkring

Vi ställer även krav på att du som hyresgäst har en gällande hemförsäkring. En hemförsäkring täcker inte bara skador på hyresgästens egendom utan även kostnader vid större incidenter, så som brand eller en omfattande vattenskada. Kontrollera även att din hemförsäkring täcker eventuella saneringskostnader för skadedjur.

Folkbokföring

Du som bor i lägenheten ska vara folkbokförd i lägenheten. Tänk på att lägenhetsnumret är en del av adressen. Det säkerställer att det är du som hyr lägenheten som också bor där. Vi genomför löpande kontroller för att motverka och avbryta olovlig andrahandsuthyrning. Sedan den 1 juli 2018 är det brottsligt att lämna oriktiga uppgifter eller att inte anmäla ändrade folkbokföringsuppgifter till Skatteverket när man flyttar.

På Skatteverket.se kan du läsa Om att vara folkbokförd Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. (länk till Skatteverket, öppnas i nytt fönster)

Dina personuppgifter

Vi hanterar dina personuppgifter enligt rådande dataskyddslagstiftning. Här kan du läsa om hur vi hanterar dina personuppgifter i detalj: Information om behandling av personuppgifter.

Om du har frågor är du välkommen att kontakta kundcenter.

Senast uppdaterad

2 juli 2024