Foto på en dörr med texten

Sopsortering

I ditt bostadsområde finns det miljöhus/miljörum där du som hyresgäst sorterar ditt avfall. Vad som ska slängas var är tydligt markerat vid sopkärlen. Övrigt avfall lämnas in till någon av kommunens återvinningscentraler.

Tack vare att du sorterar dina sopor, kan ditt avfall återvinnas. Är du osäker på vad som ska slängas var?

Sopsorteras i miljöhus/miljörum

  • Matavfall – allt matavfall, frukt- och grönsaksrester lägger du i den bruna papperspåsen och slänger i kärlet för matavfall.
  • Papper, plast m.m. – det finns kärl för förpackningar av glas, metall, plast, papper samt tidningar. Sortera noggrant så kan de återvinnas och komma till användning igen.
  • Ljuskällor och batterier – i de flesta miljöhus finns kärl där du kan slänga glödlampor och batterier. Om du inte har sådana kärl slänger du dessa på återvinningscentralen.
  • Restavfall – de sopor som inte har ett eget kärl sorteras som restavfall. Exempel på dessa är kuvert, textil, blöjor, kattsand, lecakulor och hushållspapper.

Lämnas på återvinningscentral

Allt annat som inte sorteras i miljöhusen/miljörummen sorteras på återvinningscentralen. Exempel på avfall som lämnas in på återvinningscentralen: möbler, elektronik, farligt avfall, trädgårdsavfall eller stora mängder sopor. På SSAM:s webbplats kan du se vilken återvinningsscentral som finns närmast dig. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Återvinn kläder, skor och textiler

Genom att lämna dina kläder, skor och textilier till klädinsamling ger du dem en andra chans. Oavsett om det handlar om plagg som inte längre passar eller som du tröttnat på, så kan de fortfarande göra nytta.

Du kan återvinna dina kläder, skor och textilier på flera platser inom kommunen. Besök din lokala återvinningscentral, i återvinningsboxar vid exempelvis mataffärer eller till hjälporganisationer.

Återvinningsboxar i våra bostadsområden

I fem av våra bostadsområden finns återvinningsboxar från Human Bridge:

  • Norr: Håkan Sjögrens väg 2A
  • Araby: Islandsvägen 8
  • Teleborg: Smedsvängen 74
  • Centrum: Vintervägen 4
  • Campus: Parkering mellan P G Vejdes väg 9 och 15

I återvinningsboxarna kan du lämna begagnade kläder, underkläder, sängkläder, handdukar, hushållstextilier, skor (hela och gärna parvis hopknutna), hattar, filtar, handväskor, bälten och accessoarer. Se till att det du lämnar är helt, rent och förpackat i påse eller kasse.

Insamlade textilier hjälper människor i fattigdom och stödjer Human Bridges värdefulla arbete. På humanbridge.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kan du läsa mer om deras biståndsinsatser.

Senast uppdaterad

8 januari 2024