Täta, lokala prognoser från SMHI gör att temperaturen i förväg regleras efter kommande väderlek, berättar drifttekniker Mattias Andersson som leder pilotprojektet.
Att styra inomhusklimatet efter rådande väderlek är smart. Att styra efter kommande väderlek är ännu smartare. Och nu är det faktiskt möjligt – genom så kallad prognosstyrning.
– Vi räknar med en energibesparing på sex procent, säger drifttekniker Mattias Andersson, som leder pilotprojektet.
ROTTNE | Även om byggnaderna i Vidingehems bestånd är utrustade med mängder av smart teknik är de fortfarande tröga. Värmetröga, närmare bestämt. Det innebär att de har ett antal värmelagrande egenskaper som ställer till det.
– Normalt sett anpassas innetemperaturen i varje enskilt rum efter den rådande väderleken. Så när solen börjar skina och det blir varmare ute sänks värmen automatiskt. Men eftersom huset lagrar en viss mängd värme i väggar, golv, möbler med mera, så blir det en fördröjning – man får en stund när temperaturen upplevs som för hög och det går åt onödigt mycket energi.
Men om man redan klockan 8.00 vet hur varmt det kommer att bli klockan 10.00 kan man utnyttja värmetrögheten och sänka temperaturen i förväg och få en jämn och fin övergång. Men då behöver man tillgång till täta och säkra prognoser.
– Vi köper den tjänsten av SMHI och just nu prövar vi modellen i ett pilotprojekt på Söraby skola i Rottne.
Så skåpet på bilden ovan har liksom en inbyggd meteorolog.
– Vi har redan den nödvändiga hårdvaran i våra fastigheter, så det enda som krävs är programvaran. Den tar kontinuerligt emot prognoser från SMHI och styr fastigheten enligt dem.
Den möjliga energibesparingen beräknas till 7–15 procent.
– Vi har valt att ha en marginal och räknar på sex procent. Och om projektet slår väl ut har vi möjlighet att aktivera cirka 320 "små meteorologer" runt om i vårt bestånd, vilket förutom ett bättre inomhusklimat för våra hyresgäster även medför en betydande energibesparing.
Fakta: Eftersom hårdvaran redan är installerad i fastigheterna och används för att styra värme och ventilation behövs bara ny programvara för att införa prognosstyrning. Det ger en pay off-tid på endast tre månader (räknat under vintertid).
Kontakt
Vidingehem AB
Löpanäsvägen 4
363 30 Rottne
Box 23
363 21 Rottne
Vidingehem AB – en del av Växjö kommun
Följ oss på