Uttern
av Kaj EngströmKaj Engström

Om man skall generalisera så kan man säga att Kaj Engström som bildkonstnär målar landskap som ofta innehåller djur och fiskar i en realistisk stil med en något surrealistisk överton som gör att man ofta känner igen ett konstverk av Kaj. Han har sagt om sina målade bilder att han vill förstärka djurens känsla, och inte bara måla av djuren, vilket kan förklara den "surrealistiska" ton som finns i hans bildvärld. Men som skulptör är Kaj Engström mera realistisk än vad han är som grafiker och målare och det konstaterar man när man ser på konstverket Uttern.

Varför en skulptur av en Utter utanför en entré till Kommunhuset? Vet man att Uttern är Smålands Landskapsdjur blir det lite mera enkelt att förstå och att Engström tyckte att det var lämpligt och fortsätta med djurtemat runt huset då Björnen finna på andra sidan huset.

Det kan vara så att även denna skulptur är en symbol för det lilla och stora Växjö dvs. kommunhuset å ena sidan och Växjö Stad å andra; och att dess funktion som Smålands landskapsdjur är att få oss att känna tillhörighet och hemkänsla till Småland.


Uttern, 2005, brons.
Uttern, 2005, brons. Centrum, Kommunhuset, Västergatan 17 B. VöFAB.
Konstverk