Susanna Arwin. Målare och skulptör (f.1959)

Susanna Arwin är en akademiskt utbildad konstnär med fyra olika inriktningar i sin verksamhet: måleri på eget linnepapper, konstglas i egen patenterad gjutteknik, uppdrag i offentlig miljö och projektutställningar inom den interaktiva sektorn. Sedan ett antal år har Susanna sin verksamhet på Bergkvara lite utanför Växjö hon driver sitt café. Men det är inte enbart Kaffe och kakor som erbjuds. Sedan starten Susanna utvecklat sin verksamhet och kan idag erbjuda att boka caféet för konferenser och kick-off träffar, men även för fester av olika slag. Hon håller kreativtetskurser och anordnar (konst)utställningar.


Mest känd för Växjöbor är hon sannolikt för Skulpturen den svenska tanten, och med denna skulptur ville Susanna "göra en svensk ikon". Det är en sådan där lyckad skulptur som nästan har en åsikt om likt bronskvinnorna utanför konsthallen. Susanna säger att reaktionerna från folk enbart varit positiv och att skulpturen blivit vad hon hoppades på. Förlagan till skulpturen är en verklig person som var Växjöbo och brukade handla på stortorget under torgdagarna. Men innan Susanna realiserade det projektet och gjorde tanten till brons skulptur gjorde hon en målning av denna kvinna. Att överföra Den Svenska tanten från bild till skulptur var ett uppdrag Susanna fick av Hyresbostäder i Växjö, som visade sig vara ett krävande arbete som tog ett helt år.

Susannas nästa projekt på detta tema är enligt henne själv att göra en hel tantarmé med 40 st. skulpturer som är 70 cm höga. Skulpturerna skall utformas så att man ser att det är olika folkslag. Skulpturerna skall göras i Nepal och är ett beställningsjobb av Jönköpings kommun.

Den svenska tanten har fått internationell genomslag . I tyskland är man intresserad av att skapa den tyska tanten.

Fortsättning följer...

Konstverk