Tid att landa ...
Från sommarvärme till kyliga höstkvällar, ibland går det fort. I år kändes det som att i samma stund som man vände kalenderblad från augusti till september så kom det som ett brev på posten.
Publicerad: 2016-09-20
Å ena sidan som jag skrivit innan, en aning sorg över sommaren, å andra sidan dags för värmeljuskurande, tekopp och filt. Att landa. Balsam för själen. Själv älskar jag den gröna delen av året, värmen och ljuset … men för all del, med tiden har jag mer och mer börjat uppskatta höstfärgerna, stickade ollar, tumvantar, svampjakt, kantarellmackor … och lugnet.

Nu dignar det av frukt på träden. De tre små äppelträden utanför min egen dörr, som tidigare levt en tynande tillvaro, har efter ett par års försiktig beskärning verkligen bekänt färg. Hur ska man lyckas ta vara på detta enorma fruktskafferi?

Nu mera finns det flera ställen som tar emot frukt för mustning, vilket kan vara en trevlig tanke. Har man lyckan (en smaksak) att bo där det finns svala, mörka utrymmen som i källare eller till och med jordkällare, kan man på gammalt hederligt sätt försiktigt plocka oskadade vinteräpplen, linda in dem i tidningspapper ett och ett och breda ut dem i enkla lager för förvaring. 3–5 grader sägs vara perfekt.

I övrigt är hösten verkligen en tid då man kan frossa i görandet av pajer, äppelkakor, sylt och gelé eller varför inte torka äppelringar i ugnen och knapra på som godis ... Jag minns mormor i köket med den fina burken fylld av äppelringar … vilket kalas när man fick fylla sin lilla hand och knapra.


HTML tutorial  
Liselott Ericsson är landskapsingenjör på Vidingehem och kåserar en gång i kvartalet.
Liselott Ericsson är landskapsingenjör på Vidingehem och kåserar en gång i kvartalet.