Du vet bättre ...
Sommar, äntligen! Hela vintern har man försökt rätta sig i vinterledet men ändå suktat efter värme, sol och grönska. En del tycker om en rejäl vinter med snö, andra tycker bättre om en snölös vinter. Finns det någon nytta med en vit vinter utöver känslan (och varför fundera på det i juni)?
Publicerad: 2016-06-20
I flera kommuner råder nu bevattningsförbud. Grundvattennivåerna är bitvis mycket under det normala och har aldrig varit så låga sedan man började mäta för 50 år sedan. Till Öland fraktar man vatten i tankbilar. I Växjö kommun ligger vi i skrivandets stund till stor del nära normalt enligt SGU:s mätningar, men vad är det som påverkar?

Enligt SMHI fylls magasinen varje år med regn- och smältvatten. Mildra vintrar med mer regn än snö gör att vårflödena blir mindre och grundvattennivåerna lägre under vår och försommar. Stigande temperaturer på hösten ger större avdunstning längre in på hösten och ger en mindre grundvattenbildning under denna tid. Visst är det trevligt med långa, varma somrar men med denna lärdom kanske man kan tänka sig en mer ”traditionell” svensk sommar?

Vad kan vi tänka på i trädgården när det gäller att hushålla med vatten? Samla det regnvatten som kommer och vattna med det. Vattna tidig på morgonen eller sen kväll för låg avdunstning. Vattna även efter ett stilla sommarregn. Jo du läste rätt. Perenner vill gärna ha 25–30 mm regn/m2 och buskar ännu mer. Däremot blir jordytan uppfuktad av ett mindre regn och kan ta vara på vårt vattnande bättre. Så på med stövlar och regnkappa i sommar och vattna. Grannen må tro att du blivit tokig men du vet bättre …


HTML tutorial  
Liselott Ericsson är landskapsingenjör på Vidingehem och kåserar en gång i kvartalet.
Liselott Ericsson är landskapsingenjör på Vidingehem och kåserar en gång i kvartalet.