Blomstrande centrum
Då: Mitt i samhället stod två lokaler oanvända. Skyltfönstren gapade tomma mot förbipasserande Rottnebor. Nu: I den ena huserar caféet Rottne brunetts blomsterhak, i den andra hittar man Jarins salong och Thai Thai. Gemensam nämnare: lyckade kombinationer.
Publicerad: 2016-06-20
Annika Nilsson Kastenbrink hade drivit Blomsterboden på Löpanäsvägen i fem år. När grannen Swedbank bommade igen fick hon en idé.
– Jag visste att de hade kontrakt året ut så jag ringde upp och frågade om de hade några planer för lokalen under den tiden. Det hade de inte och i samverkan med hyresvärden Vidingehem lät de mig flytta in.

Men det var inte en utvidgning av blomsteraffären hon hade i tankarna, utan ett komplement till den.
– Jag tyckte att det behövdes en mötesplats i samhället. Att satsa på ett café med ekologiskt utbud kändes helt rätt, jag älskar både blommor och naturlig mat. Och så här långt har det gått utmärkt att driva två verksamheter, det är helt enkelt dubbelt så roligt!

Jarin Johansson är inne på samma spår. Henne hittar vi tvärs över gatan i Jarins salong och Thai Thai. Tidigare höll hon till i en lokal som hade ingång via en källartrappa.
– Här är det mycket mer tillgängligt, vilket passar bra eftersom jag har många äldre kunder i salongen.

När det gäller den asiatiska maten har hon ett antal stamkunder. Men allt fler Rottnebor får upp ögonen för det färgglada utbudet på hyllorna.
– Många blir nyfikna och stannar till på vägen ut från salongen. De frågar om innehållet och hur det ska användas. Ibland får de något nytt med sig hem!

Paula Eskilsson är marknadschef på Vidingehem och nöjd med att det åter är verksamhet i de två lokalerna.
– Det är viktigt med liv och rörelse i centrum. Vi försöker alltid att hitta lösningar som gagnar orten som helhet.

Till sist: varifrån fick egentligen Annika idén till namnet på caféet?
– Jo, samhället är ju känt för Rottne Industris skogsmaskin Blondinen, jag är däremot brunett så det fick bli Rottne brunetts blomsterhak.

Då förstår man genast varför två av bakelserna är döpta till Blondinen respektive Brunetten. Men varför chokladbollen intill heter Hundraåringen är mer kryptiskt. Tills Annika förklarar:
– Filmen Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann är delvis inspelad hemma på vår gård.


HTML tutorial  
Annika Nilsson Kastenbrink kombinerar sin blomsteraffär …
Annika Nilsson Kastenbrink kombinerar sin blomsteraffär …
… med ett café i lokalen intill.
… med ett café i lokalen intill.
Jarin Johansson är frisör …
Jarin Johansson är frisör …
… men i salongen säljer hon också asiatisk mat.
… men i salongen säljer hon också asiatisk mat.