Mars, mars måne
Mars-dagar, mars-nätter, mars-katter, mars-sol och mars-frost …
Publicerad: 2016-03-10
Mars som månad är en kluven tid. Lycka över att första vårmånaden äntligen har infunnit sig med hopp om sol, grönt och värme, men även en tid som kan pendla mellan hopp och förtvivlan över solvarma dagar men frostiga nätter och snö. Kroppen skriker efter grönska och hemma i det Ericssonska hemmet avlöser krukor med pärlhyacint och krokus ständigt varandra, ett trevligt sätt att smygstarta våren på även om man inte har en trädgård.

Har man en trädgård eller litet land kan man när tjälen släppt, plantera ut jullökar av hyacinter och andra julblommor som man sparat. Blommar gör de sannolikt inte förrän nästa år, men vilken trevlig överraskning när de väl gör det.

Det går fortfarande bra att så blommor och köksväxter som behöver förkultiveras inomhus (läs på fröpåsarna om när). Ställ krukorna/lådorna varmt och håll dem fuktiga. När plantorna har hunnit en bit är det dags att plantera om dem en och en i små krukor och gärna ställa dem något svalare. Tänk på att tidiga sådder ofta behöver extraljus när de gror i form av växtbelysning eller vanlig lysrörsarmatur.

Även krukväxterna uppskattar lite omsorg på våren med eventuell omplantering, ny jord och beskärning. Pelargoner och Fuchsior kan nu klippas ner och utav klippet kan man ta sticklingar för att få nya och fler växter. Vartefter det blir ljusare blir inneväxterna även sugna på mer vatten och näring.

Sakteliga, sakteliga går det med tydlig kurs mot ljusare och varmare tider. På ett sätt kan den vetskapen nästan vara bättre än självaste högsommaren …


HTML tutorial  
Liselott Ericsson är landskapsingenjör på Vidingehem och kåserar en gång i kvartalet.
Liselott Ericsson är landskapsingenjör på Vidingehem och kåserar en gång i kvartalet.