Grönt i december
December och vinter … I skrivande stund har vi inte känt av så mycket vinter ännu. En glimt av snö för några veckor sedan men på skyltsöndagen lös den med sin frånvaro. Visst är det något speciellt med vit snö när julen ska skyltas och ljusen tändas i slutet av november?
Publicerad: 2015-12-08
Något som tog oss med storm var just stormen Gorm som gjorde över 75 000 hushåll strömlösa, gav försenade tidningar, nedblåsta tak och skorstenar, trafikolyckor och träd över vägarna. Människan blir ganska liten när naturlagarna spänner sina muskler …

Trädgård i december? Spontant kan det ju kännas som det inte är så mycket trädgårdsliv då, vare sig det är snö eller inte. Nä, det må så vara. Kanske är det gjort så för att trädgårdsintresset ska få en välbehövd paus från allt vad trädgårdsjobb heter och kunna ge oss en utvilad, hungrig nystart framåt april. Under tiden kan man blidka sina gröna fingrar i det lilla formatet, genom att botanisera bland plantskolornas vintriga utbud eller plocka med några hyacinter från mataffären. Det kan kännas ganska behändigt, lite lagom, att skapa adventsgrupper hemma vid köksbänken. Har man möjlighet, lust och ork kan man hitta mycket av de finaste ”råvarorna” till arrangemangen i skogen (förutsatt att man respekterar Allemansrätten).

Med dessa decemberliga, gröna funderingar vill vi önska er en riktigt fin advent, jul och nyår och avsluta med några kloka ord från den pyntiga Ernst Kirchstieger:
”Det är du som är herre över din egen jul. Anpassa julen efter hur du mår just nu. Den kan bli fantastisk i alla fall.”


HTML tutorial  
Liselott Ericsson är landskapsingenjör på Vidingehem och kåserar en gång i kvartalet.
Liselott Ericsson är landskapsingenjör på Vidingehem och kåserar en gång i kvartalet.