Nya hyror
Hyrorna för 2016 är nu klara. Vidingehem hade inför mötet med Hyresgästföreningen presenterat ett förhandlingsunderlag som visade att kostnadsökningen för 2016 blir 2,03 procent.
Publicerad: 2015-11-30
– Vi ser bland annat utmaningar i större kostnader för att hantera bostadssociala frågor, vilka är tidskrävande i såväl uthyrningsprocessen som för vår fastighetsservice. Fler hyresgäster i varje lägenhet medför också ökat slitage i lägenheter och gemensamma utrymmen. Dessutom står företaget inför ökande kostnader inom bygg/entreprenadsidan säger vd Stefan Blomkvist.

Hyresgästföreningen å sin sida yrkade att 0,33 procent skulle vara en rimlig ökning för 2016 års hyror. Efter överläggningar har nu parterna enats om en ettårig uppgörelse på 0,50 procent för 2016 enligt följande fördelning:

  • Parterna enades om att förändringen sker genom ett uttag per m2, vilket motsvarar 5,20 kronor per m2 för bostäder med varmhyra och kallhyra för 2016.
  • Lokaler med förhandlingsklausul höjs inte 2016. Garage/carport/parkering höjs inte 2016.
  • För lägenheter med tillägg för varmvatten sker justering av tillägget enligt koncerngemensamma principer.

– Förhandlingarna har förts i konstruktiv anda och Vidingehems ambition är som alltid att fortsätta arbeta för trygghet, trivsel och rättvisa i boendet för alla hyresgäster, säger Stefan Blomkvist.

– Vidingehem vill ta stort ansvar och ska ha cred för det, säger förhandlare Lida Zezovska på Hyresgästföreningen, till tidningen Smålandsposten.

HTML tutorial