Kort hej och snabbt adjö
Utlandsresorna verkar ha gått åt som smör i solsken de senaste månaderna då det såg ut att bara bli kallt och ruggigt. Så äntligen, när många hade hunnit börjat jobba efter semestrarna så visade den sig trotts allt – sommaren. Den känns inte jämförbar med "tropiksommaren" 2014 men visst gav det en aning plåster på såren?
Publicerad: 2015-09-28
En kylig vår som ändå i sin helhet var "varmare än normalt", maj med regn, regn, regn, "kallt och ostadigt" i juni och sedan juli som helt oväntat numera anses som "varmare än normalt" om man ska tro SMHI … Ja en sak är säker – väder är helt klart en nyckfull vetskap som kan få mycket annat att kännas som ett kafferep.

Hur som helst hälsar man varje år hösten välkommen och ser fram emot stickade tröjor, tekopp och stearinljus. Hösten känns som en tid att varva ner, landa i tanken o kanske reflektera. Med detta sagt inser man lika snabbt att hösten på många sätt är en lysande trädgårdsmånad som gnistrar av energi och händelser. Säsongens växtinventeringar har blivit till växtbeställningar och efter leverans kommer flitiga grönytearbetare förgylla och "måla i" planteringar. Varje gång det närmar sig leverans tycks pulsen alltid stiga en aning. Mycket som ska samordnas, mycket som ska klaffa och under ytan: en grönytemänniskas förtjusning över vad som komma skall. Det här är ju en av de riktigt roliga delarna i det "gröna arbetet" – att få fräscha upp och kanske ge ett uns glädje.

Sommarurnorna har på inget sätt drabbats av någon nämnvärd torka denna sommar och flera har varit riktigt praktfulla. Trotts detta är det snart ändå dags att ge plats för lite mustigare färger. Något annat man kan säga med bestämdhet är att det varit ett gräs-år i år på många ställen. Gräsklippare och trimrar har sannerligen fått bekänna färg och en stor eloge till de som slitigt med detta.

Nu önskar vi oss en härlig höst med hög luft och sprakande höstfärger! Kanske nästa sommar blir varm och full med sol … kanske… Det är ju det där med hoppet …


HTML tutorial  
Liselott Ericsson är landskapsingenjör på Vidingehem och kåserar en gång i kvartalet.
Liselott Ericsson är landskapsingenjör på Vidingehem och kåserar en gång i kvartalet.