Anders braskar
Vilket underligt trädgårds- och väderår det har varit. Detta har slagit mig åtskilliga gånger under det här året och jag fortsätter att förundras.
Publicerad: 2014-12-10
Årstider, väder och vind kommer huller om buller utan vare sig inbördes ordning eller i någon vidare logisk hierarki. Funderar ett ögonblick på om jag alltid brukar sitta förvånad vid den här tiden på året, så som snö-oväder på vintern alltid tycks ”lamslå” delar av vårt land, eller om det faktiskt är speciella årstidförhållanden. Bestämmer mig för det sistnämnda.

November 2014 kunde ha gått till historien som en av de solfattigaste månaderna i Växjö sedan den norska vädertjänsten Storm började göra mätningar här 1983. Mot slutet av månaden hade man mätt upp 1,1 soltimmar, vilket skulle ha slagit det gamla bottenrekordet på fem soltimmar från 1993. Sedan kom en solig tisdag och bättrade på resultatet till 11 soltimmar. Låt oss hoppas att vi alla var vakna, friska och ute just den tisdagen …

December, förr kallad julmånad enligt den gammelnordiska kalendern. En månad då trädgårdsarbete vanligtvis ligger i dvala och en tid som starkt kopplas samman med traditioner, pepparkakor, gran, klappar, familj och släkt. En tid som för en del förknippas med glädje och mys, men för andra med ensamhet och mörker. Låt oss alla ta oss tid att tänka på varandra och uppskatta det vi har. Ge ett leende, en klapp, en kram till någon som minst förväntar det, det kan bli den varmaste och enda julklapp denne person får. Vi tycker vi ser så mycket, men vi vet ofta så lite …

Adventstider – vi pyntar våra hem med julstämning i form av tända ljus, ljusslingor i olika modeller och färger, växter så som hyacinter, julstjärnor, amaryllis, tazetter, iskonvaljer, jultulpaner med flera. För de som är känsliga finns det numera olika hyacintsorter med olika mycket doft, vilket även kan vara passande i till exempel sovrum eller likande där det kan kännas jobbigt med starka dofter. Cirka tio miljoner hyacinter köper vi i Sverige kring jul, vilket skulle kunna täcka en yta på upp mot nio fotbollsplaner. Vem skulle inte uppskatta fotboll då?


HTML tutorial  
Liselott Ericsson är landskapsingenjör på Vidingehem och kåserar i varje nummer av Hemmavid.
Liselott Ericsson är landskapsingenjör på Vidingehem och kåserar i varje nummer av Hemmavid.