Ur led är årstiderna
Vår i mars och sommar i maj … Man kan inte sluta att förundras av detta års tolkning av våra årstider, hittills. Har vi legat i dvala ett par decennier och vaknat upp i en ny tidsepok, eller har vädret och klimatet fått något slags yrt lyckorus? Visst blir man lycklig av grönska och blomster efter en mörk och grå vinter, men skulle man fundera lite längre på detta ”årstids-fenomen” så är det inte utan att man kan bli något orolig för jorden och dess väl och ve ...
Publicerad: 2014-06-09
Något som alltid är lite lurigt varje vår, speciellt när säsongen kommer extra tidigt, är att ryckas med, köpa en låda full av växter för att gladeligt plantera ut dem i krukor och rabatter. Den lömska nattfrosten har sannerligen skördat sina offer även i år. Planterar man växter tidigt bör man vara beredd på att behandla dem som små barn: pyssla om dem, täcka dem om det är risk för kyla och bära in och ut krukor över natten för att inte riskera att bli ledsen på morgonen över plantor som dukat under. Nu skall de obarmhärtiga järnnätterna i princip vara över och vi kan förhoppningsvis koncentrera oss på att njuta av våra planteringsalster och växtkompositioner i stort och smått.

Begreppet järnnätter är gammalt och sägs komma från en felöversättning av den tyska bondepraktikan. Där pratade man om ”Eismänner” (ismän) som råkade uppfattas som ”Eisenmänner” (järnmän). Dessa ”ismän” var de så kallade frosthelgonen Servatius, Bonifatius och Pankratius och var symboler för vintern på samma sätt som vi talar om kung Bore. I Sverige brukar man prata om järnnätter första veckan i juni, speciellt natten till den 2 juni och nätterna mellan den 13 och 18 juni. Något statistiskt stöd är svårt att hitta och en del menar att det mest är gammal folktro, men visst har växter dukat under genom åren.

I övrigt är det full fart på säsongen. Med järnnätter i bakhuvudet och eventuell sommartorka i faggorna är det inte alltid lätt att veta vilket ben man ska stå på. Plantera tidigt för att plantorna ska hinna rota sig något med risk för frostnätter, eller avvakta lite för att slippa frostnätter och då eventuellt behöva vattna något mer? Planterar man exempelvis häck får man vara beredd att vattna första året (och kanske andra) för att få en bra etablering. Visst kan det se en aning märkligt ut när man vattnar efter en dag med lättare regnskurar, men skulle man gräva lite i jorden kan man ofta se att fukten inte gått så långt ner och att det ändå kan behövas.

Som slutkläm skulle jag vilja säga: Ut i ljuset, andas in sommarens och grönskans alla dofter och njut av fåglarna som sjunger om sommaren. Få saker är lika helande som detta …


HTML tutorial  
Liselott Ericsson är landskapsingenjör på Vidingehem och kåserar i varje nummer av Hemmavid.
Liselott Ericsson är landskapsingenjör på Vidingehem och kåserar i varje nummer av Hemmavid.