Nytt i Gemla
Varför välja, när man både kan ha kakan och äta den! Lite så känns det när man är i Gemla – ett trivsamt samhälle med lantlig prägel, men ändå med Växjös hela utbud alldeles runt hörnet. Här planerar nu Vidingehem tolv nya lägenheter.
– Vi har ett attraktivt område att bygga på och vi tror på samhället, säger vd Stefan Blomkvist.
Publicerad: 2014-06-09
Senast Vidingehem byggde i Gemla var 2007, då handlade det om åtta lägenheter på Ängsvägen. Nu är det alltså dags igen, enligt planerna.
– Vi tittar på en yta mellan Svarta vägen och Kvarnvägen. Dels är området attraktivt i sig, med en lummig, nästan parkliknande inramning, dels är Gemla som ort attraktivt att bo i – inte minst genom närheten till Växjö.

Femtio procent av stommarna kommer att bygga i trä, vilket är enligt kommunens ambitioner inom området.
– De tolv lägenheterna byggs i en huskropp med två våningar och fördelas på två 2:or och tio 3:or, 60,5 respektive 69,5 kvadratmeter stora, säger fastighetschef Bengt Karlsson.

Dessutom blir det extra fokus på att bygga energieffektivt.
– Vi satsar på solceller på taket och på bergvärme. Det blir loftgångar och en rad andra åtgärder som tillsammans gör att vi räknar med att komma ner i en förbrukning på 28 kWh/m2, vilket är långt under värdet 50–55 kWh/m2 som utgör den politiskt beslutade normen.

Den planerade byggnationen i Gemla har föregåtts av en konstruktiv dialog med ortens sockenråd.
– Vi för alltid samtal med representanter för orterna och i även i Gemla har vi goda relationer.
Just nu hjälper Vidingehem för övrigt till med det landmärke som byggs vid infarten – en tre meter hög gunghäst tänkt att påminna om ortens tradition av leksakstillverkning.
HTML tutorial  
Här, på den stora lummiga ytan vid Svarta vägen, planerar Vidingehem 12 nya lägenheter, visar vd Stefan Blomkvist och fastighetschef Bengt Karlsson.
Här, på den stora lummiga ytan vid Svarta vägen, planerar Vidingehem 12 nya lägenheter, visar vd Stefan Blomkvist och fastighetschef Bengt Karlsson.