Våren - vintern 1-0
Mörka, mörka vinter. Äntligen kan man ana den blyga solen och tron på att det blir en vår växer sig starkare för varje dag som går.
Publicerad: 2014-03-12
Människan törstar efter sol, värme och grönska så här fram i mars och kanske extra mycket i år. Att januari 2014 är en av de mörkaste i mannaminne är ett statistiskt faktum och gör säkert sitt till.

Vad kan man tänkas hitta på för att förgylla sin kanske vintertrötta tillvaro? Utomhus kan man spana efter snödroppar och den gula vintergäcken som brukar vara de första vårlökarna som dyker upp. Där efter gör även krokusen sin entré och inte långt efter kommer favoriter som vårstjärna, rysk blåstjärna och vårlök (oerhört blygsam och charmig). Flera av våra lökväxter brukar man även kunna hitta krukade i våra matbutiker och plantskolor, vilket är ett härligt sätt att tjuvstarta våren och plocka in den i våra hem. Att göra olika arrangemang i korgar, fat och urnor kan förgylla det mest ensamma matbord eller fönsterhylla.

Utomhus är det hög tid för beskärning av olika buskar och träd. Har man uteplats eller balkong kan det vara trevligt att städa i ordning den nu, så man kan ta fram en stol och njuta av de första soliga stunderna med en kopp kaffe.
Fram i april kan man klippa ner vissnade perenner som har fått stå kvar i rabatterna för att skydda plantorna över vintern. Klipper man ner dem i mindre delar kan de gärna få ligga kvar och förmultna till näring och som jordförbättring i rabatterna – för växterna är det rena godiset! Något man dock kan ha i bakhuvudet är att det ofta kommer ett bakslag med snö eller barfrost, vilket kan gå hårt åt växterna om man har varit lite för ivrig.

Annat som brukar drar igång tidigt på våren, men inte är lika spännande, är naturens objudna gäst – ogräset. Detta eviga gissel som tycks ha en otrolig förmåga att leva på ingenting och som aldrig verkar tröttna. Om detta kan skrivas åtskilliga kapitel, men just för stunden tycker jag vi nöjer oss med att glädjas inför våren och kanske tar en semla och kopp te ute vid en södervägg. Låt oss salutera våren!
HTML tutorial  
Liselott Ericsson är landskapsingenjör på Vidingehem och kåserar i varje nummer av Hemmavid.
Liselott Ericsson är landskapsingenjör på Vidingehem och kåserar i varje nummer av Hemmavid.