Sortera matavfall

Hur långt kan man åka på ett bananskal? Inte särskilt långt. Men när allt fler Växjöbor tillsammans sorterar sitt matavfall kan kommunen producera biogas till bilar och stadsbussar. Från och med i höst kan även vi bidra.

Publicerad: 2013-09-10

Med start vecka 39 börjar kommunens information att delas ut till Vidingehems hyresgäster.
– I den står det precis hur man ska göra – hur man ska placera hållaren och påsen och vad som ska sorteras som matavfall. Så det är viktigt att man läser igenom informationen och gärna sparar den tills man känner sig säker, säger Vidingehems fastighetsservicechef Krister Karlsson.

 

Han passar också på att skicka med ett par tips inför förändringen:
– Lägg lite hushållspapper i botten på påsen, så att den inte blir blöt och går sönder. Och rulla ihop den ordentligt innan du slänger den, det minskar lukten. I miljörummet är det grått kärl med hål på sidan som gäller; titta efter matavfallsskylten som sitter på väggen!

 

Men hur funkar det sedan? Hur kan vårt matavfall förvandlas till drivmedel? Jo, så här, förklarar Fredrik Rosendahl, miljö- och kvalitetsansvarig på Vidingehem:
– Matavfallet hämtas i våra miljörum och körs till avfallsanläggningen i Häringetorp där det krossas i en kvarn och blandas med vatten. Blandningen körs i tankbilar till biogasanläggningen vid avloppsreningsverket Sundet. Där pumpas blandningen av matavfall och vatten in i en rötkammare. Rötning är en naturlig process där mikroorganismer bryter ned organiskt material i en syrefri miljö och bakterier bildar biogas. Därefter renas biogasen till fordonsgas. Via en gasledning pumpas fordonsgasen till tankplatser för bussar och bilar.

 

HTML tutorial  
Matavfallet läggs i påsar som sedan läggs i det grå kärlet med hål på sidorna som finns i miljörummet, framför anslaget med texten ”Matavfall”, säger Krister Karlsson.
Matavfallet läggs i påsar som sedan läggs i det grå kärlet med hål på sidorna som finns i miljörummet, framför anslaget med texten ”Matavfall”, säger Krister Karlsson.