Lysande arbete

En övergång från kvicksilverlampor till LED-lampor i hela Vidingehems bestånd medför inte bara stora energibesparingar utan också ekonomiska fördelar – redan efter fem år. Det visar en genomgång som två studenter vid Linnéuniversitetet gjort i samarbete med Vidingehem.

Publicerad: 2012-09-12

Det är Robert Lucchesi och Simon Gunnarsson som i sitt examensarbete i byggteknik konstaterar att stora energi- och kostnadsbesparingar finns att göra genom att ersätta de miljöfarliga kvicksilverlamporna med LED-lampor.


– Bakgrunden är att EU har beslutat att alla ljuskällor baserade på kvicksilver ska vara utfasade senast 2015. På Vidingehem har vi redan betat av ungefär halva beståndet. Men när Robert och Simon kontaktade oss för ett samarbete såg vi möjligheten att få en grundlig genomgång av alternativen och samtidigt en kvalitativ utbytesplan inför fortsättningen, säger drifttekniker Henrik Vernersson, som tillsammans med kollegan Martin Andersson agerat handledare åt studenterna.


Och en grundlig genomgång var precis vad man fick.
– Deras arbete är väldigt omfattande och detaljerat. Nu har vi bästa tänkbara underlag inför fortsättningen.


Bland annat kunde studenterna visa på energibesparingar på över 80 procent på ett av de bostadsområden som ingick i studien.
– När sedan pay off-tiden är så pass kort som fem år känns det verkligen som att vi är på rätt väg, säger Henrik Vernersson, som för övrigt är väldigt nöjd med samarbetet med Linnéuniversitetet:
– Vi ser gärna att fler studenter kontaktar oss framöver – det här gagnar dem, oss, hyresgästerna och inte minst miljön.

HTML tutorial  
Genom Linnéstudenternas arbete har vi fått ett mycket bra underlag för det fortsatta arbetet med att övergå till LED-belysning, säger Henrik Vernersson.
Genom Linnéstudenternas arbete har vi fått ett mycket bra underlag för det fortsatta arbetet med att övergå till LED-belysning, säger Henrik Vernersson.