Minimerad förbrukning

Teknikgruppens jakt på onödiga kilowattimmar går vidare. Analys och optimering är nyckelorden.

 

Publicerad: 2012-09-11

Sedan flera år pågår arbetet med att installera Imsar i samtliga fastigheter. En Imse är en liten webbserver som via fiber tillåter Teknikgruppen att från centralen i Rottne analysera och styra i princip allting som har med energi och förbrukning att göra.
– Det är det vi jobbar mest med just nu – att analysera den data vi får in och därefter trimma systemen för maximal effekt med minimal förbrukning, säger drifttekniker Henrik Vernersson.


Samtidigt fortsätter arbetet enligt styrdokumentet Detaljerade miljömål och handlingsplaner.
– Installationen av temperaturgivare i samtliga lägenheter ger oss efterhand ett allt mer kraftfullt verktyg för att detaljstyra inneklimatet och öka komforten för våra hyresgäster.


Men det gäller också att vara innovativ och se nya möjligheter.
– På ett område här i Rottne har vi gjort ett experiment. Tänk dig en varm sommardag, solen värmer upp fastigheten men på natten går värmen i gång – till ingen nytta. Nu har vi lagt in en rutin som tillåter systemet att stänga av värmen över en viss temperatur. Resultatet så här långt ser mycket bra ut.


På Gemla skola har man installerat sektionsvisa passersystem, vilket innebär att om larmet är på så startar inte ventilationen, vilket är effektivt på lov och helgdagar, då ingen är där.
– Nästa steg blir att installera så kallad närvarostyrning.


Ungefär hälften av beståndets kvicksilverlampor har bytts ut mot betydligt mer energisnåla och miljövänliga LED-lampor. Och på tal om belysning:
– Vi är nästan färdiga med installationen av centralstyrd ytterbelysning på samtliga områden. Det sparar energi och framför allt tid för våra fastighetsarbetare när de ska kontrollera belysningen. Man tänder på ett ställe på orten – inte i varje fastighet.
 

 

HTML tutorial  
Henrik Vernersson med en av de allt vanligare LED-lamporna.
Henrik Vernersson med en av de allt vanligare LED-lamporna.