Lanthandel i Åryd

Den 5 juni slog Kooperativa Åryd upp portarna till sin nya lanthandel.
– Det blir stor skillnad mot tidigare. Nu kommer Åryd få en riktig mataffär, säger initiativtagaren Ida Qvarnström.

Publicerad: 2012-06-11

Tanken är att affärens välfyllda hyllor ska räcka för kundernas hela veckobehov. Här finns det mesta, från närodlat till receptfria läkemedel. Lanthandeln blir den tredje affären som drivs i Postens gamla lokaler. Tidigare har det varit enskilda personer som varit innehavare, men den här gången är det Årydborna själva som tar över. Det började med att Ida och några grannar gick ut med en enkät till alla i samhället. När intresset visade sig vara stort bildades en kooperativ förening.

 

Idag har föreningen omkring 200 medlemmar och antalet växer hela tiden. Såväl privatpersoner som företag och föreningar har köpt andelar och många ställer även upp och arbetar ideellt på olika sätt. – Jag tror att det är engagemanget som gör detta hållbart. På en liten ort krävs det att många engagerar sig för att det ska fungera, säger butiksansvariga Linda Ursjö.

 

Vidingehem äger lokalerna och har gjort sitt bästa för att hjälpa den nya hyresgästen till rätta.
– De har varit helt fantastiska. Vi har fått målat och uppfräschat utvändigt. De har hjälpt oss med uteplatsen där vi ska ha servering, dragit in bredband och gjort bättre cykelparkering, säger Ida.

 

Linda och Ida tycker att uppstarten har varit en rolig process som gett mycket gemenskap. Tillsammans har alla som engagerat sig bidragit till slutresultatet.
– Det är superroligt att det gick att skapa detta från noll. Det här blir en riktigt bra affär, avslutar Linda.
 

 

 

HTML tutorial  
Många Årydbor gladde sig åt den nyöppnade lanthandeln.
Många Årydbor gladde sig åt den nyöppnade lanthandeln.
Välsorterade hyllor mötte kunderna. (Foton: Omar Diessler och Ana Maria Sabio)
Välsorterade hyllor mötte kunderna. (Foton: Omar Diessler och Ana Maria Sabio)